24h ultrafons en pista
Lloc: Estadi Municipal Joan Serrahima– Calle del Polvorí 3-7 (Barcelona)
Inici: Dissabte 16 de desembre a les 12h
Final: Diumenge 17 de desembre a les 12h
Web: https://activitats.corredors.cat/24hores/es/inicio/
La prova consisteix en córrer en pista durant 24 h continuades fent relleus per equips. Cada equip pot tenir de 7 a 24 participants i repartir els relleus entre els corredors lliurement sempre respectant un temps mínim de 30 minuts per relleu. L’organització només controla que els corredors estiguin inscrits però no l’ordre dels relleus.
Hi haurà la carpa de la penya a peu de pista amb avituallament pels corredors que estiguin esperant el seu torn o per qualsevol membre de la penya que vulgui venir a animar.
Tot i que és una competició i es mesura el temps total per equip, en el nostre cas, el ritme NO és important, i cada corredor pot córrer com es senti més còmode. El més important és ser capaços de què cada equip pugui córrer sense interrupció durant 24h.
Uns dies abans de la competició farem arribar a tots els participants un full amb l’ordre dels relleus. És important arribar com a mínim 30 minuts abans de l’horari d’inici i, si pot ser, marxar com a màxim 30 minuts abans de la finalització del següent torn per estar segurs de què arriba el següent corredor, de manera que, com a mínim, sempre hi hagi dos corredors per equip, un corrent a la pista i un esperant a la carpa. Això és important perquè si el participant que està corrent té algun tipus de problema, pugui ser substituït, sempre per un corredor del mateix equip.
En tot cas, el sistema de relleus és molt senzill i els corredors que no han participat mai no tindran cap tipus de problema per seguir la normativa i el funcionament de la competició.
Cada equip rebrà un xip, que s’haurà d’anar passant d’un corredor a un altre, i 2 dorsals: un per al corredor en competició i un altre dorsal “extra” per al següent rellevista. D’aquesta manera, el corredor que es prepara per iniciar el seu relleu es pot col·locar el dorsal amb calma i fer únicament el canvi de xip a la zona de boxes de manera més ràpida.
Durant la prova els atletes ocuparan els carrers exteriors de la pista: els carrers 7 i 8, els altres carrers estan reservats pels corredors que fan altres modalitats de competició (24h en solitari, 12h en solitari…)
Cada 3 hores s’efectuarà un canvi de sentit per compensar el nombre d’hores en què els atletes individuals giren al voltant de la pista. Aquest gir serà anunciat i senyalitzat per l’organització i ens afecta també els equips participants de la modalitat per equips.
La prova finalitzarà a les 12h en punt del migdia de diumenge. Uns minuts abans l’organització entregarà uns cartons amb el número de dorsal a cada equip, que haurà de deixar a terra en el moment que soni la botzina final, perquè els jutges de la competició puguin mesurar, amb roda calibrada, els metres del parcial de volta des de l’últim pas per la catifa del xip.
El dorsal s’haurà de portar sempre visible i a la part davantera.
Finalment, pels que no han corregut mai en pista, el Carlos Chicharro ens ha deixat uns consells de cara a la competició:
Consells per a les 24 h en pista
El que a continuació descriurem són una sèrie de consells generals pensats en aquest esdeveniment.
Abans de començar
1.- L’última ingesta de menjar ha de ser unes tres hores abans de la carrera, no sent necessari que sigui especial.
2.- Es recomana un suau escalfament d’uns deu minuts de trot molt lent i amb tors i sobretot cames tapades. NO realitzar estiraments estàtics (encara es desconeix per molts corredors que els estiraments estàtics exerceixen una influència negativa en el rendiment en carrera). Es poden realitzar estiraments dinàmics o exercicis de mobilització de les articulacions.
En el cas de fer solament una hora de carrera
Si seguim als anteriors consells li sumem l'”excitació” pròpia de l’esdeveniment, el corredor se sentirà molt lleuger en el moment que li toqui el seu relleu. Aquesta sensació s’ha de saber controlar i evitar sortir excessivament ràpid.
La pista té tres factors diferents a l’asfalt o a la muntanya que són el desnivell nul, la superfície i la monotonia i per això, si s’inicia el relleu massa ràpid una activitat plaent es pot convertir en una agonia. Compte amb les primeres sensacions sobre el tartan que conviden a córrer ràpid i fàcil.
En tot cas i si es considera oportú anar augmentant gradualment el ritme de forma molt controlada.
Cal esmentar que les voltes a la pista són un factor per a tenir en compte. Són monòtones, així que per a combatre-les amb unes certes estratègies. Així que aquí van alguns consells quan ens sentim avorrits o “atabalats” que es poden perfectament combinar.
• Calcular el ritme per Km cada vegada que fem una volta multiplicant per 2.5 el temps. Això que sembla molt complicat és molt comú en tots els atletes de pista i s’adquireix la pràctica amb rapidesa. Evidentment amb el rellotge GPS ens dona una bona aproximació del ritme, però en aquest cas tindrem la ment ocupada.
• Prendre consciència d’alguna part del cos. Vaig focalitzant i canviant la meva atenció a les meves cames, en els bessons, en el ritme de respiració, a anar relaxat d’espatlles (tots solem anar molt tibants aquí), en quàdriceps…
• Marcar-se com a objectiu aconseguir o mantenir distància amb algun altre corredor, sempre de manera controlada. Això ens mantindrà entretinguts i les voltes passaran de forma més entretinguda. El secret és el control dels ritmes i no excedir-se.
Si existeixen llocs d’hidratació, val la pena utilitzar-los. No és necessària la ingesta de gels, ni barretes energètiques. Es tenen suficients reserves energètiques per a completar l’hora de carrera sense necessitat d’aquestes suplementacions. A més, cal tenir en compte que l’efecte dels gels sol trigar bastants minuts a tenir efecte, per la qual cosa un gel en el minut 45 de carrera no servirà per a res.
En el cas fer dos segments d’una hora.
Aquestes dues hores no seran seguides. Tindrem un temps de recuperació entre tots dos pel que a més dels consells donats per al corredor d’una hora cal tenir en compte els següents
• Més que mai compte amb els ritmes en tots dos segments.
• Depenent de la demora entre segments tindrem que la recuperació serà una mica diferent.
Si hi ha hores de somni entre segments no cal fer res especialment, més que descansar, hidratar-se i menjar alguna cosa, principalment hidrats de carboni i una mica de proteïnes. Evitar el consum excessiu de greixos i fibra que ens porten a digestions lentes i pesades.
Si la realització dels segments no tingués molt temps de recuperació (un parell o tres d’hores), tapar-se molt bé en acabar el primer segment de carrera i ara si es pot pensar en la ingesta de gels una mitja hora abans de l’inici del segon segment. Evidentment, els gels s’han d’haver entrenat. Si no fos així, millor beguda energètica. Compte amb les barretes energètiques i amb aliments sòlids tipus plàtan que poden provocar problemes intestinals si es prenen sense el suficient temps abans de la carrera.
A nivell general i si està permès l’ús d’auriculars i escoltar música per a aquells que estiguin acostumats a córrer amb música és també un bon mètode de passar les voltes.
Com a comentari general, cal indicar que aquest tipus de carreres solen ser plaents i assequibles a tothom, que el resultat de l’equip depèn de cada corredor, però que en ser tants corredors aquesta importància en el resultat final sol estar molt diluïda. Això significa que el millor que cada corredor pot fer per a l’equip és córrer a ritmes còmodes i no desesperar-se amb la distància a recórrer. És un esdeveniment per a gaudir del mateix i dels companys de penya.
Informático de profesión, Pastelero de devoción, Perico de corazón y Runner mi otra pasión.
Siempre doy todo lo que llevo dentro